Papoušek kea

Nacházíte se v sekci: Vše o NZ » Papoušek kea

Nestor kea
Nestor notabilis

Nad lesem v jižních Alpách jižního ostrova Nového Zélandu jsou rozsáhlé oblasti částečně pokryty nízkým podrostem a trávou, zčásti kameny a oblázky a většinou velice strmé a obtížné k přejití. Celá tato oblast je vystavena nemilosrdnému horskému klimatu, sněhu, a drsnému větru v zimě; a mlze a prudkými dešti v létě. Je to zde, na okraji dubového lesa, kde Kea žije.

Popis
Tito papouškové mají tmavě zelenou barvu peří, spodní strany křídel jsou červeno- kaštanová a spodní strana ocasu má nažloutlé zbarvení. Má hnědavý úzký zobák s dlouhou zakřivenou horní částí a kartáčovitý jazyk určený ke sbírání nektaru. Nohy jsou tmavé (šedohnědé). Průměrný dospělý pták měří 48 cm a váží necelý kilogram. Samice váží přibližně 1 kilogramu a jsou celkově menší.

Dieta
Předek všech tří druhů papouška v rodu nestor; (ony tři druhy jsou:Nestor kea, jeho hnědý blízký příbuzný Nestor kaka a Norfolk Island kaka), pravděpodobně přišel z Austrálie. Původní nestor se možná dostal na Nový Zéland už před 200 miliony lety. Se změnou klimatu a rozdělením pevniny na menší ostrovy v raném pleistocénu se vyvinuly dvě odlišné populace. Populace na vlídnějším severu se živí hlavně ovocem a nektarem, zatímco jižní populace žijící v nejdrsnějších podmínkách, ve výškách až 2000 m.n.m. ,využívají dokonalé umění strategie. Naučili se následovat velké predátory jako jsou orlové za zbytky jídla. Na zdechlinách si vybírají maso, tuk a kostní morek.
Potravní zvyky těchto ptáků závisí na sezóně. Na jaře kea hledá okraje sněhu a vyhrabává hmyz. V létě shání ovoce, semena a květiny nalezená v horských křovinách. Jedí všechno od lnu, přes nektar a pyl a loví také spoustu kobylek, brouků, housenek a jiného hmyzu. Podzim tráví v korunách buků, pojídajíc pupeny, výhonky a oříšky. Ale zima je velice krutá a mnoho ptáků zemře vyhladověním.

Reprodukce
Nestor je schopný rozmnožování po celý rok mimo pozdního podzimu. Jejich hlavní rozmnožovací období trvá od července do ledna. Hnízdí v norách pod kameny nebo mezi kořeny. Snášejí 2-4 vejce, která zahřívají 4 týdny. Kuřátka se opeří za 13 týdnů. Tito papouškové jsou velice sociální a zůstávají v rodinných hejnech až do doby, než dospějí. Nestor je schopný rozmnožování po celý rok mimo pozdního podzimu. Jejich hlavní rozmnožovací období trvá od července do ledna. Hnízdí v norách pod kameny a mezi kořeny. Snášejí 2-4 vejce, která zahřívají 4 týdny. Kuřátka se opeří za 13 týdnů. Tito papouškové jsou velice sociální a zůstávají v rodinných hejnech až do doby, než dospějí. Samci pohlavně dospívají nejdříve ve 3. roce života, samice o rok či dva později. Samice zůstávají v místě, kde se vylíhly, zatímco mladí samci jsou vypuzeni. Nestorové žijí v mnohoženství. Řád v hierarchii je velice přísný a samice bojují o dominantní postavení. Pouze 10% samic v daném roce má právo spářit se.

Ochrana
Za posledních 130 let se stavy papoušků kea snížily o 150 000 kusů. Hlavním důvodem je kontroverzní pronásledování farmáři, podle nichž nestorové útočí na jejich ovce. Keové nebyli plně chráněni až do roku 1986, do doby než byli vysokohorští farmáři přesvědčeni vzdát se jejich zákonného práva na odstřel nestorů, výměnou za záruku vládních agentur, že budou vyšetřovat jejich útoky na ovce a snažit se odstranit všechny problémy s těmito ptáky. Současný stav je méně než 10 000 keů. Nestorové jsou zařazeni mezi druhy ohrožené vyhynutím v blízké budoucnosti.

Prameny:
Parrots of the world: Forshaw
Rekordy živé přírody: Róbert Čéman
Webové stránky DOCu

Olga Lechnýřová

Poslední aktualizace: 16.12.2011 10:45:23, shlédnuto: 4458 x
Líbil se vám článek ? Šiřte jej dále!
Chcete-li podpořit náš web, pak si u nás zakupte některou z nabízených služeb. Tak pomůžete zajistit, že budeme nadále předávat nezávislé info- rmace o Novém Zélandu, které poskytujeme od roku 2002.
Děkujeme za podporu.
Aoteaora na facebooku

  Copyright © www.aotearoa.cz 2003 - 2018

Tvorba internetových stránek Winternet s.r.o.